Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Εργασιακός μεσαίωνας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

Μηνιάτικο ακόμη και κάτω από 325 ευρώ έπαιρναν οι γυναίκες
που καθάριζαν επί 4 ώρες κάθε μέρα το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος


Έντυπη Έκδοση
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΝΑΝ ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ


Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ Καταγγελίες για τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν οι εργολάβοι καθαρισμού στο προσωπικό τους έχουν γίνει πολλές στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, όταν όμως αυτές γίνονται από γυναίκες που καθάριζαν για χρόνια τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, τότε το θέμα αποκτάει διαφορετική διάσταση.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, είχαν μείνει απλήρωτες επί μήνες από τον εργολάβο -εταιρεία ΒΑΤ ΝΕΤΤ- που είχε αναλάβει την καθαριότητα των κομματικών γραφείων. Τελικά εκείνοι που τις πλήρωσαν ήταν οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ και τις ενημέρωσαν ότι ο εργολάβος έχει εξαφανιστεί.
«Είναι δυνατόν να μην ξέρουν στο ΠΑΣΟΚ ότι ο Νικόλαος Κύβελος, ιδιοκτήτης της ΒΑΤ ΝΕΤΤ, έχει πεθάνει από τον Νοέμβρη του 2009, τον μήνα που ανέλαβε η εν λόγω εταιρεία την εργολαβία; Δεν νομίζω», αποκαλύπτει στην «Κ.Ε.», ο Παναγιώτης Μπρόφας, μέλος των Εργατικών Επιτροπών.
Σήμερα την καθαριότητα των γραφείων έχει αναλάβει άλλη εταιρεία με νέες εργαζόμενες.
Οι 8 προηγούμενες εκδιώχτηκαν χωρίς να ξέρουν από πού θα πάρουν το χαρτί της απόλυσής τους ώστε να μπουν στο ταμείο ανεργίας.
Η Μαρία Πάνα ξεκίνησε να καθαρίζει στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πριν από πέντε χρόνια.
Λέει πως «το πρώτο συνεργείο είχε μόνο Ελληνίδες, εκτός από εμένα που κατάγομαι από τη Ρουμανία. Εως τότε έπαιρνα 435 ευρώ -οι Ελληνίδες 500, καθώς είχαν μεγαλύτερη προϋπηρεσία- για τετράωρη καθημερινή απασχόληση, πέντε μέρες την εβδομάδα, 5.30 με 9.30 το πρωί. Το Ιανουάριο του 2009 η εταιρεία SHARP ανέλαβε τον καθαρισμό των γραφείων.
Ημουν η μόνη που δέχτηκα να μείνω με λιγότερα χρήματα (325)».
Οι νέες καθαρίστριες ήταν όλες μετανάστριες. Ακόμη πιο φθηνές... Μία ακόμη αλλαγή εργολάβου (η εταιρεία ΒΑΤ ΝΕΤΤ) έγινε το Νοέμβριο του 2009. Σχεδόν ένα χρόνο πληρώνονταν κανονικά, ωστόσο τον περασμένο Οκτώβριο δεν πήραν για πρώτη φορά τα δεδουλευμένα τους. «Τέλος Νοεμβρίου διαμαρτυρηθήκαμε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τότε μας κάλεσαν στα γραφεία της SHARP (σ.σ.: της προηγούμενης εταιρείας) όπου πληρωθήκαμε», λέει η Μαρία Πάνα.
Ξαναέμειναν ωστόσο απλήρωτες, αυτή τη φορά για δύο μήνες (Νοέμβριο, Δεκέμβριο). «Επειτα από νέες έντονες διαμαρτυρίες προς το ΠΑΣΟΚ, μας είπαν ότι ο εργολάβος έχει εξαφανιστεί. Την τελευταία μέρα του χρόνου με φώναξαν στα γραφεία και με πλήρωσαν 1.000 ευρώ, όπως έγινε με όλες τις κοπέλες.
Υπογράψαμε ένα χαρτί ότι πήραμε τα χρήματα και ότι αν βρεθεί ο εργολάβος και μας πληρώσει, οφείλουμε να τα επιστρέψουμε», επισημαίνει η γυναίκα.
Εξηγεί πως αρνήθηκε να μείνει με λιγότερα χρήματα στη νέα εταιρεία που ανέλαβε τον καθαρισμό. «Εγώ το μόνο που θέλω είναι το χαρτί της απόλυσής μου».
Από το ΠΑΣΟΚ της είπαν να απευθυνθεί σε δικηγόρο για να εντοπίσει τον εξαφανισμένο εργολάβο. Τι να κάνει η γυναίκα, πήγε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) όπου την παρέπεμψαν πίσω στο Κίνημα!
 Η «Κ.Ε.» επικοινώνησε με το ΠΑΣΟΚ και μας δήλωσαν πως «εμείς είχαμε μια σύμβαση με έναν εργολάβο καθαρισμού και ήμασταν απόλυτα συνεπείς οικονομικά προς την εταιρεία του. Οταν προέκυψε το θέμα, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε κανονικά τις εργαζόμενες και το δώρο τους.
Στη συνέχεια κατήγγειλε τη σύμβαση με την ΒΑΤ ΝΕΤΤ στις 23 Δεκεμβρίου. Αυτό που ζητάμε από τις εταιρείες που συνεργαζόμαστε είναι βεβαίωση του ΙΚΑ, φορολογική ενημερότητα και το ΦΕΚ ίδρυσής τους, το οποίο εξετάζεται από τους νομικούς μας σύμβουλους».
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μπρόφας θεωρεί ότι «το δουλεμπορικό καθεστώς, που αποκαλύπτεται μέσα και στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύει το απύθμενο θράσος αλλά και την αισθητική του κυβερνώντος κόμματος. Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Η γυναίκα του Καίσαρα όχι μόνο δεν έπαψε, αλλά καμαρώνει ότι δεν είναι τίμια! Αυτό το εργασιακό μοντέλο, αφού το προβάρισαν με διαπλεκόμενες δουλεμπορικές εταιρείες τόσα χρόνια, ακόμη και στα ίδια τα γραφεία τους, το εξάγουν και το επιβάλλουν σε όλους τους εργαζόμενους σ' ένα απέραντο εργασιακό Γκουαντάναμο».
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=250804

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.