Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ώρα μηδέν για τη Λιβύη


Αμερικανικό ελικόπτερο χτύπησε αμάχους
Κατά τη διάρκεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης των 2 αμερικανών πιλότων, στην ευρύτερη περιοχή της Βεγγάζης, μετά την πτώση του αεροσκάφος τους τύπου F-15, αμερικανικό ελικόπτερο που διεξήγαγε την έρευνα, σκότωσε με το πολυβόλο του 6 λίβυους αμάχους.
Την είδηση αυτή μετέδωσε η βρετανική Daily Telegraph, η οποία θεωρείται πως διατηρεί πολύ καλές σχέσεις ,με το βρετανικό ΓΕΕΘΑ. Προηγουμένως η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία είχε αρνηθεί να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Ο φόνος 6 αμάχων σε αυτή την περιοχή προκαλεί ερωτήματα από τη στιγμή που εξαρχής δηλώθηκε από επίσημα χείλη πως τους δυο πιλότους τους περιέθαλψαν φιλικά προσκείμενοι αντικαθεστωτικοί οι οποίοι άλλωστε ελέγχουν την περιοχή. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα ο ένας εκ των δύο πιλότων είχε σηκωμένα ψηλά τα χέρια του και φώναζε «οκ-οκ», απευθυνόμενος στους κατοίκους που έσπευσαν στον χώρο όπου έπεσαν με τα αλεξίπτωτα. Οι κάτοικοι πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, καθησύχασαν τους δύο πιλότους και τους πήραν υπό την προστασία τους.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=280156&cid=5

 
Ακύρωσαν επιχείρηση λόγω αμάχων
Λίγο μετά τις 5 το πρωί της Δευτέρας, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, ότι κατά τη διάρκεια νυχτερινής αποστολής, μαχητικά αεροπλάνα Tornado της RAF ακύρωσαν το βομβαρδισμό στόχου, όταν σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στο σημείο υπήρχε άμαχος πληθυσμός, σύμφωνα με το BBC.
Χωρίς απόφαση για στρατιωτική εμπλοκή το ΝΑΤΟΣε "μαραθώνια" σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την Κυριακή στις Βρυξέλλες Το ΝΑΤΟ συμφώνησε στην επιβολή απαγόρευσης των εξοπλισμών στη Λιβύη, αλλά χώρες-μέλη, όπως η Τουρκία και η Γερμανία διαφώνησαν στο θέμα της άμεσης εμπλοκής τους στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, με αποτέλεσμα η τελική απόφαση να συζητηθεί τη Δευτέρα.
Επίθεση με τόμαχοκ Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης.
64 νεκροί από τις συμμαχικές επιθέσεις την ΚυριακήΕξήντα τέσσερις άθρωποι σκοτώθηκαν από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Καντάφι, σύμφωνα με το BBC. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, μέσω του ναυάρχου Mike Mullen, αμφισβητούν τους θανάτους, ενώ η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί από τις συμμαχικές επιθέσεις και κάλεσε τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ “να σταματήσουν την αδιάκριτη χρήση βίας”, καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών έχουν ήδη χτυπηθεί μη στρατιωτικοί στόχοι σε τουλάχιστον 3 πόλεις.
ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ : http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=54419&catID=11


Επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη
Ξεκίνησε η δράση των συμμαχικών δυνάμεων απέναντι στον Καντάφι. Στις επιχειρήσεις λαμβάνουν μέρος Γάλλοι, Βρετανοί και Αμερικάνοι. Ανταποκρίσεις του CNN και του SKY news μεταδίδουν πως αμερικανικές φρεγάτες εξαπέλυσαν 110 πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ, καταστρέφοντας 20 στόχους, την ώρα που η κρατική τηλεόραση της χώρας κάνει λόγο για βομβαρδισμό πολιτικών στόχων από τα συμμαχικά αεροσκάφη.
 Πάντως, σε δηλώσεις του, ο Μπάρακ Ομπάμα τόνισε πως οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν θα αναπτυχθούν χερσαία στην περιοχή, κάνοντας λόγο για περιορισμένη στρατιωτική δράση, ενώ για μια ακόμη φορά έστειλε μήνυμα στον Καντάφι, πως οι πράξεις του θα έχουν συνέπειες.
Οπαδοί της κυβέρνησης Καντάφι είναι μαζεμένοι στο παλάτι του, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον αρχηγό της Λιβύης. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να δώσουν τη ζωή τους, για να τον υπηρετήσουν.
ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ:http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/xekinise-h-stratiwtikh-epembash-sth-libyh

Στις 16:45 ώρα Γκρίνουιτς (δηλαδή στις 18:45) ώρα Ελλάδος γαλλικό αεροσκάφος έριξε την πρώτη βολή κατά οχήματος των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι αρχίζοντας έτσι τις αεροπορικές επιχειρήσεις επί του εδάφους της Λιβύης.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, 20 γαλλικά αεροσκάφη επιχειρούσαν στον εναέριο χώρο της Βεγγάζης με στόχο την αποτροπή των επιθέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων.
Τη στρατιωτική επέμβαση εξήγγειλε ο Νικολά Σαρκοζί
«Παρεμβαίνουμε σήμερα στην Λιβύη», δήλωσε με σαφήνεια ο πρόεδρος της Γαλλίας την ώρα που γαλλικά αεροσκάφη ήδη επιχειρούσαν σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Λιβύη. Η δήλωση του γάλλου προέδρου έγινε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης κορυφής στο Παρίσι.
Ο Νικολά Σαρκοζί άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πώς η γαλλική πολεμική αεροπορία είναι σε θέση να εκμηδενίσει οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι εναντίον των αντικαθεστωτικών είτε αυτή είναι εναέρια δραστηριότητα είτε αφορά χερσαίες δυνάμεις.
Τα μακράς ακτίνας δράσης αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου τύπου Rafale απογειώθηκαν από την βάση τους στο Saint Dizier της Ανατολικής Γαλλίας και εκτέλεσαν αναγνωριστικές πτήσεις στην Λιβύη και κυρίως πάνω από την Βεγγάζη χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα όπως ανακοίνωσε επίσημη στρατιωτική πηγή στο Παρίσι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη επιχειρούν ήδη να αποτρέψουν τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι από επιθέσεις στους θύλακες των αντικαθεστωτικών.
Η αποτροπή αυτή αφορά και σχηματισμούς τεθωρακισμένων που έχουν αναπτυχθεί εντός και γύρω από τη Βεγγάζη. Επισημαίνει η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας. Είναι άλλωστε ενδεικτικός ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της ηλεκτρονικής έκδοσης της Le Monde
«Λιβύη: Η Γαλλία εξαπολύει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».
Οι γαλλικές στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν πως σπεύδει στη Λιβύη ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο.
Με το δάχτυλο στη σκανδάληΈνα φλεγόμενο μαχητικό αεροσκάφος να συντρίβεται στο έδαφος, σε προάστιο της Βεγγάζης και τεθωρακισμένα των κυβερνητικών δυνάμεων να εντοπίζονται σε γέφυρα της πόλης αυτής επικαλούνται τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης ως αδιαμφισβήτητη απόδειξη για το ότι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις των πιστών στον Μουμάρ Καντάφι δυνάμεων κατά των εξεγερθέντων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.