Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Μένη Μαλλιώρη: Η ινδική κάνναβη δεν είναι «αθώα»

Συνέντευξη στην Εύα Χατζηαργυροπούλου
Κατά καιρούς γίνεται συζήτηση για την ινδική κάνναβη, τη χρήση της, φαρμακευτική και μη, καθώς και για τον διαχωρισμό «μαλακών» και «σκληρών» ναρκωτικών. Συζητώντας με την πρόεδρο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη, σκιαγραφούμε το προφίλ της ινδικής κάνναβης.
Ακούμε πολλά για τις επιπτώσεις της χρήσης της ινδικής κάνναβης στην υγεία. Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις επιπτώσεις αυτές;
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, και λόγω του διεθνούς διαλόγου για το αν η ινδική κάνναβη είναι ακίνδυνη ουσία, έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες για την «επιβλαβή» χρήση της. Έχει πλέον αποδειχτεί ιατρικά, ότι η ινδική κάνναβη δεν είναι μια αθώα ουσία και βεβαίως οι μαγνητικές απεικονίσεις είναι σαφείς, όσον αφορά την επίπτωση της μακροχρόνιας χρήσης στη μνήμη, την κρίση και την αντίληψη. Βεβαίως και στη συμπεριφορά. Μάλιστα σε άτομα που έχουν προδιάθεση για εμφάνιση ψυχιατρικών προβλημάτων, έχουμε παρατηρήσει ότι ακόμα και μετά την πρώτη επαφή με την ουσία, πυροδοτείται μια ψυχωσική αντίδραση. Να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια μικρή μειονότητα.
Στο πλαίσιο μάλιστα των εφημερίων μου στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο όπου υπηρετούσα ως αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής, δεν ήταν λίγα τα περιστατικά, που ερχόντουσαν στα εξωτερικά ιατρεία και από το ιστορικό προέκυπτε ότι η εικόνα που παρουσίαζαν, η ψυχωσική συνδρομή, είχε πυροδοτηθεί από την πρώτη επαφή με την ουσία. Δεν το λέω για να φοβίσω κανέναν. Είναι όμως μια πραγματικότητα που πρέπει να ειπωθεί, αν μη τι άλλο για να βοηθηθούν τα ίδια τα άτομα, οι ίδιες οι οικογένειες, και εμείς οι γιατροί, γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν αυτή τη συνέπεια, οπότε θα πρέπει να την λάβουμε υπόψη μας στη διάγνωσή μας.
Πολλοί αμφισβητούν ότι η χρήση της ινδικής κάνναβης βλάπτει.
Βεβαίως πολλοί το αμφισβητούν. Πολύ πιο έντονα τα παλιότερα χρόνια, πιο επιφυλακτικά σήμερα. Όσο προχωρά η πρόοδος της επιστήμης και τεκμηριώνεται πλέον αντικειμενικά μέσω των ιατρικών εξετάσεων η επίδραση που έχει η ινδική κάνναβη στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο η ψαλίδα των αντιρρήσεων θα κλείνει.
Και έχει κλείσει σημαντικά.
ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ:http://news.pathfinder.gr/health/696746.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.