Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

40 χρόνια από την αποστολή του πρώτου email και την χρήση του συμβόλου @ στο διαδίκτυο

Αυτόν τον μήνα συμπληρώνονται 40 χρόνια από την αποστολή του πρώτου ηλεκτρονικού μηνύματος ή κάτι που μοιάζει με το σημερινό email.
Όπως αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες έτσι και το email έλκει την καταγωγή του στις στρατιωτικές υπηρεσίες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ο Ray Tomlinson, απόφοιτος του MIT, εργάζονταν για την εταιρεία Bolt, Beranek and Newman και η εργασία του σχετίζονταν με την ανάπτυξη του ARPANET, του στρατιωτικού δικτύου το οποίο θεωρείται πρόδρομο του σημερινού διαδικτύου. Στα πλαίσια της εμπλοκής του στο ARPANET ασχολήθηκε αρκετά με την μεταφορά αρχείων μεταξύ υπολογιστών, έχοντας ήδη στα χέρια του στην δουλειά που έχει κάνει το MIT το 1961 με το CCTS (Compatible Time-Sharing System).
Mε αυτήν την εμπειρία στο λογισμικό μεταφοράς αρχείων, ο Tomlinson ανέλαβε να τροποποιήσει το πρόγραμμα SNDMSG, που επέτρεπε την αποθήκευση μηνυμάτων (ως αρχείων) σε ένα directory ενός άλλου χρήστη του ίδιου υπολογιστή. Άλλωστε εκείνη την εποχή η ιδέα του προσωπικού υπολογιστή δεν υπήρχε και λόγω του κόστους των υπολογιστών ήταν σύνηθες πολλοί χρήστες να μοιράζονται τον ίδιο υπολογιστή. Έτσι το SNDMSG μπορούσε να "στείλει μηνύματα" ανάμεσα στους διαφορετικούς χρήστες του ίδιου υπολογιστή και μόνο. Αυτό που ανέλαβε ο Tomlinson να κάνει και τελικά το κατάφερε τον Οκτώβριο του 1971 ήταν να προσθέσει στο SNDMSG το δικό του πρόγραμμα CPYNET με το οποίο ήταν δυνατή η αποστολή (δηλαδή η αποθήκευση ενός αρχείου) ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς υπολογιστές, μέσα σε περιβάλλον λειτουργικού συστήματος ΤΕΝΕΧ. Η έννοια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχε γεννηθεί.
Όπως ο ίδιος ο Tomlinson έχει δηλώσει σε συνέντευξη του το 2008, δεν θυμάται τι ακριβώς έγραψε στο πρώτο email το οποίο έστειλε: ίσως κάτι σαν "qwerty" ή ίσως μία τυχαία σειρά χαρακτήρων. Ότι και να έγραψε πάντως, το πρώτο αυτό "email" διένυσε την απόσταση του ενός μέτρου που χώριζε τους δύο υπολογιστές DEC-10 της Digital Equipment Corporation.
Η ανθρωπότητα και ειδικά ο ψηφιακός κόσμος χρωστάει στον Tomlinson όχι μόνο την ίδια την υπηρεσία του email αλλά και την εισαγωγή του συμβόλου "@", αφού για να καταφέρει να διαχωρίσει τον παραλήπτη του μηνύματος από τον υπολογιστή του δικτύου χρειάζονταν ένα διαχωριστικό σύμβολο που κάνει διακριτές τις δύο πληροφορίες. Για κάποιο λόγο, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, το σύμβολο "@" του φάνηκε βολικό και σαφές.
Όπως συνήθως συμβαίνει στο διαδίκτυο δύσκολα κάποιος μπορεί να επικαλεστεί πως έχει αυτός την αποκλειστική πατρότητα μίας ιδέας, μίας εφαρμογής ή ενός πρωτοκόλλου. Έτσι η δουλειά του Tomlinson πέρασε από πολλά χέρια: ο Lawrence Roberts ήταν αυτός που εξέλιξε την ιδέα του Tomlinson και δημιούργησε την εφαρμογή RD, η οποία εξελίχθηκε σε NRD, WRD και BANANARD από τους Barry Wessler και Marty Yonke αντίστοιχα.
Ο John Vittal ήταν αυτός που δημιούργησε το MSG, το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με την προσθήκη των εντολών Answer, Move και Forward. Για να γεννηθεί η υπηρεσία ηλεκτρονικών μηνυμάτων όπως την ξέρουμε σήμερα, έπρεπε πολλοί επιστήμονες ακόμα να εργαστούν και να συνεργαστούν για δεκαετίες, αλλά και να γεννηθεί ο παγκόσμιος ιστός (world wide web).

ΠΗΓΗ: http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=554508
Πηγή: TNW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.