Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Αρνήθηκαν πώληση iPad, σε μαθήτρια στις ΗΠΑ.

Απαγορεύτηκε η αγορά ενός Apple iPad σε γυναίκα γεννημένη στις ΗΠΑ
(δηλαδή έχει κανονικά και νόμιμα την υπηκοότητα των ΗΠΑ) από Ιρανούς γονείς σε κατάστημα αφού ένας πωλητής της Apple την άκουσε να μιλά Φαρσί, την Ιρανική γλώσσα.
Ο πωλητής επικαλέστηκε το εμπάργκο της εξαγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ προς το Ιράν.
Η 19χρονη Sahar Sabet, χρησιμοποιεί και την γλώσσα Φαρσί στις συνομιλίες της. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλούσε με τον θείο της σχετικά με την αγορά ενός iPad στο κατάστημα της Apple στην Atlanta. Ο πωλητής τη ρώτησε ποια ήταν η γλώσσα που μιλούσε και όταν άκουσε πως ήταν η Ιρανική, αρνήθηκε την πώληση. Η διεύθυνση του καταστήματος υποστήριξε την απόφαση του πωλητή. Όταν παραπονέθηκε στα κεντρικά γραφεία της Apple, της πρότειναν να κάνει την αγορά online για την αποφυγή συναναστροφής με το προσωπικό πωλήσεων.
Κάλεσε τον ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό WSB-TV στην Atlanta για να παραπονεθεί για την συμπεριφορά που έτυχε και έχει προκαλέσει θέμα συζήτησης σχετικά με το αν μπορεί μια εταιρεία τεχνολογίας να αρνηθεί την πώληση αγαθών σε έναν πολίτη των ΗΠΑ που απλώς έτυχε να έχει συγγενή στο Ιράν.
Στην Apple δεν απαγορεύεται η πώληση αγαθών σε Αμερικανο-Ιρανούς πολίτες, αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη εάν διαπιστωθεί ότι έχει πουλήσει απαγορευμένα προϊόντα γνωρίζοντας ότι επρόκειτο να εξαχθούν σε χώρα που έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Η Apple δηλώνει ότι δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος των πελατών, ενώ οι ακτιβιστές έχουν προβεί σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω καταστήματα της εταιρείας που θεωρώντας ότι το προσωπικό της χρησιμοποιεί φυλετικούς χαρακτηρισμούς και διακρίσεις.
Σε ανακοίνωση του, το Συμβούλιο των Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (Council on American-Islamic Relations - CAIR) δήλωσε ότι ο αποκλεισμός αγοράς απαγορευμένων προϊόντων σε άτομα που μιλούν Φαρσί, ισοδυναμεί με την απαγόρευση πώλησης των ίδιων προϊόντων σε ισπανόφωνους, επειδή μπορεί να είναι από την Κούβα, ή αυτούς που μιλούν Κορεάτικα επειδή μπορεί να είναι από την Βόρεια Κορέα.

Πηγή: cellular-news
ΠΗΓΗ:
http://www.adslgr.com/forum/threads/635674-Αρνήθηκαν-πώληση-iPad-σε-μαθήτρια-στις-ΗΠΑ?s=28bb7196375ca13bf3d1ec3781d98068

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.